In memoriam, Andrei Savciuc

Andrei SavciucÎn data de 7 noiembrie s-a stins din viaţă Secretarul General al Uniunii Naţionale a Tinerilor Basarabeni din România (UNTB), Andrei Savciuc, în urma unui tragic accident de pe şoseaua Bucureşti – Piteşti.

Andrei Savciuc a fost cel care a sprijinit şi promovat interesele basarabenilor în România. Andrei este reprezentantul unei noi generatii ce a venit să promoveze imaginea Republicii Moldova. El şi-a dedicat viaţa unui scop nobil – de a construi puntea de legătură dintre cele două maluri ale Prutului.

Tinerii moldoveni aduc sincere condoleanţe familiei şi prietenilor lui Andrei Savciuc, exprimandu-şi admiraţia faţă de personalitatea lui.  Andrei a fost un prieten care a ştiut să ne îmbărbăteze când a fost cazul, un fiu care a putut să fie mândria părinţilor, un om care a ştiut să iubească, un bărbat care a fost capabil să înfrunte cu demnitate obstacolele vieţii. El este, într-adevăr, un model demn de urmat şi un prieten a cărui pierdere doare. Iar durerea aceasta va sângera în timp, ca simbol al unei răni ce nu se cicatrizează.

Andrei a fost un aprig luptător şi militant al ideii de consolidare a tinerilor basarabeni ce-şi fac studiile în România, iar noi vrem cu tot dinadinsul să continuăm tradiţia pe care el a tins s-o implementeze în rândurile noastre.

La Sibiu, în data de 10 noiembrie, a avut loc un parastas la catedrala mitropolitană în memoria lui Andrei. Astăzi (11 noiembrie) prietenul nostru a fost condus de rudele şi prietenii apropiaţi pe ultimul drum, la cimitirul din satul de baştină al lui Andrei, Porumbeni (raionul Criuleni). La înmormântare au venit câteva sute de persoane, prieteni şi colegi din republică şi din Romania. În această seară, la ora 21.00 urmează să se organizeze acţiuni de comemorare în marele  centre universitare din Ţară. Cadre video de la înmormântare le puteţi urmări aici: http://www.jurnaltv.md/ro/news/28783/

Fie-i memoria eterna…

Prietena lui Andrei, Livia, a făcut un film în memoria iubitului său:

Reclame

7 Responses to In memoriam, Andrei Savciuc

 1. Elena Rurac spune:

  A fost un baiat foarte intelept, avea idei si scopuri mari in viata, cum nu toti se pot lauda cu asa ceva. Cineva a zis ca trebuie sa devina un presedinte de tara, si eu sincer nici nu ma indoiesc ca as avea sa fie… Andrei, tu vei trai mereu in inimele noatre

  cu dragoste, respect
  cineva care a avut norocul sa te cunoasca

 2. M.M. spune:

  Dumnezeu sa il odihneasca si in rindul celor vii sa il aseze!!! Sa ii fie tarina ushoara!!!

 3. izzy spune:

  Dumnezeu sa-l aiba in pasa!! Sa-i fie tzarina ushoara!!!

 4. aliona spune:

  L-am admirat intotdeauna,a fost o persoana ce va ramine vesnic in inimile noastre.Dumnezeu sa-L aiba in paza Sa!!!!Condoleante familiei Savciuc!!!

 5. efrosnatalita spune:

  Mesaj de mulţumire din partea familie Savciuc
  tuturor celora care în cele mai grele momente au fost alaturi de noi!

  De cele mai dese ori destinul este prea necruţător şi te loveşte atunci când te aştepţi mai puţin. Noi l-am pierdut pe cel care a dat sens vieţii nostre, iar durerea pe care o trăim este de nemăsurat.
  Am avut întotdeauna încredere în Andrei, el a fost cel care ne-a dat lecţii de curaj şi ambiţie, de putere şi de dorinţă de a trăi.
  În aceste momente grele le mulţumim tuturor celora care ne-au exprimat condoleanţe şi care ne-au ajutat să îl cunoaştem mai bine pe Andrei. Or, din cauza modestiei lui multe lucruri pe care le-a realizat le-am decoperit abia acum.
  Mesajele pe care ni le-aţi transmis s-au amestecat cu durerea noastră şi astfel am găsit puterea să mergem mai departe. Căci aşa ne învăţa şi Andrei atunci când l-am pierdut pe fratele lui mai mic Alexandru: „Pentru cel ce moare trebuie să trăim. Iar atât timp cât il vom purta în amintire el va continua să trăiască alături de noi”.
  Facem un apel la toţi cei care l-au cunoscut pe fiul nostru Andrei, cei care i-au împărtăşit valorile şi i-au fost camarazi în lupta pentru adevăr: să-i continuaţi cauza, să fiţi la fel de dirzi şi de încrezuti în victoria voastră, să credeţi în adevăr şi libertate, să fiţi uniţi, căci Andrei mereu a insistat să luptaţi ÎMPREUNĂ!

  Nu fiţi impasibili şi ignoranţi şi fie ca depărtarea de casă, de părinţi să fie cu rost. Cineva in mesajele pe care le-am primit a scris că cei care luptă pentru România Mare sfârşesc tragic, aşa precum Doina şi Ion Aldea Teodorovici, dar poate moartea lor este o pedeapsă tot nouă dată pentru faptul că nu-i preţuim îndeajuns atunci când sunt în viaţă.

  În unele mesaje Andrei a fost acuzat de greşeli care l-au costat viaţa, dar oare despre ce greşeli poate fi vorba; oare libertatea minţii, libertatea de a vorbi limba maternă pe pământul natal poate fi numită o greşală?!
  Cei care au aruncat astfel de cuvinte le dorim să fie binecuvântaţi cu înţelepciune şi să realizeze în viaţă toate acele lucruri pentru care ar putea fi numiţi oameni adevăraţi.

  Să ne amintim de modestia lui Vieru, care zicea: „Alţii vor să zboare-n cosmos, iar eu nu vreau decât să trec Prutul”. Andrei şi-a dorit să contribuie la construirea unei punţi de legătură dintre tirenii de la Chişinău şi cei de la Bucureşti, a visat să-i unească în jurul unor valori comune şi a reuşit să-i adune la aceeaşi masă doar la înmormântarea sa.

  M. Eminescu spunea: „Ne naştem pentru a muri, murim ca să ne naştem”, am vrea să credem că lui Andrei i-a fost sortit să se renască după trecerea în nefiinţă a trupului şi asta tot prin noi toţi, cei care ne vom aminti de el şi-i vom purta viu numele.

  P.S.: Ne pare foarte rău şi suntem profund îndureraţi pentru Ion, colegul lui Andrei şi prietenul lui. Ne-am fi dorit să îl putem vizita la spital sau cel puţin să putem lua legătura cu familia lui. Îi dorim forţă să lupte până la capăt, să găsească toată puterea să ia viaţa de la început pentru părinţii lui şi pentru toate planurile pe care şi le-a făcut împreună cu fiul nostru. Să te ajute Dumnezeu!

 6. mircea spune:

  Andrei Savciuc a fost decorat post-mortem cu medalia “Meritul Civic”, vineri 29 octombrie, prin decret prezidenţial, “pentru merite în afirmarea şi promovarea valorilor naţionale şi activitate socială intensă”, informează Arena.
  Detalii: http://arena.md/?go=news&n=1269&t=Andrei+Savciuc%2C+decorat+post_mortem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: