Concert de muzică clasică basarabeană la Paris

Hristos a Înviat !

 

În această săptămână va avea loc la Paris un eveniment cultural  inedit, un cine-concert de muzică clasică basarabeană. Zic inedit pentru că asemenea evenimente chiar în R. Moldova au loc foarte rar și dacă nu ar fi câteva străzi sau instituții de învățământ în memoria compozitorilor noștri numele lor ar fi fost cu desăvârșire uitate. Și zic aceastea în contextul în care primele lucrări nu au o vechime mai mare de 100 ani, deci e o clasică tănără și deja dată uitării.

Joi, 2 mai 2019, la ora 19.30, cine-concert de muzică clasică basarabeană, Centrul Spiritual și Cultural Ortodox Rus din Paris (1 Quai Branly, 75007 Paris, Metro Alma -Marceau, ligne 9)

 

Arc Muzical Istoric

Proiectul muzical-istoric ARC independent (proiect de redescoperire, salvare și reînviere a muzicii clasice moldovenești) vă oferă o experiență unică, originală și plină de emoții. Fenomenul cultural pierdut în adâncul istoriei, purtând sufletul unui popor, frumusețea universală, muzica clasică a Moldovei renaște cu ajutorul artiștilor din întreaga lume.

Adânc inspirat de folclor: energia dansului național, cântecul dureros al Doinei, expresia nerafinată a sincerității țărănești; dar înfășurat în forme europene, muzica clasică a Republicii Moldova rămâne unul dintre cele mai interesante fenomene redescoperite din Europa de Est.

Muzica clasică din Moldova este pe cale de dispariție: manuscrisele publicate au fost pierdute sau deteriorate; arhivele de înregistrări sunt demagnetizate, devenind de neînțeles ; nu există acces virtual la aceste surse de informație.

Documentarul „Franța dansează Sârba Moldovenească” va fi prezentat concomitent pe fundalul muzicii live. Experiența unui grup de muzicieni francezi în timpul unui turneu rural vă va deschide adâncimile controversate ale Republicii Moldova.

Atenție ! Rezervare obligatorie la: kultura.branly@gmail.com 

Intrare liberă 🙂 Taxa de participare recomandată – 15 €

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: